Miért olyan nehéz kifejleszteni a Streptococcus suis elleni védőoltást?

A Streptococcus suis egy Gram-pozitív baktérium, amely jellemzően a sertések torok-, légúti- és bélrendszerét támadja meg, és az egész világon gyakori a sertéságazatban. Dr. Matheus Costa, a Saskatchewani Egyetem Állatorvostudományi Karának docense elmondta, több kutatócsoport is dolgozik világszerte a Strep suis elleni védekezésen, de a fertőzés elleni vakcina kifejlesztése nagy kihívást jelent.

A Strep suis egy dinamikus kórokozó, ami a megelőzést és a kezelést ia nagyon megnehezíti: „A Streptococcus suist egy olyan katonának kell elképzelni, akinek 100 különböző fegyvere van, hogy megtámadja a sertés szervezetét. Ha az egyiket hatástalanítjuk, elővesz egy másikat” – magyarázza Dr. Costa.

„Évről évre újabb vakcina jelölteket fedeznek fel, de az a tény, hogy több mint 100 virulencia génjük van, nagy kihívást jelent számunkra, hogy azonosítsuk azt, amelyik megvéd majd az összes Streptococcus suis ellen” – mondja Dr. Costa.

Ezzel egy másik fontos jellemzőjére utal a kórokozónak, nevezetesen, hogy nem csak egyfajta. Több mint 35 különböző fajtája van, és mindegyikük esetében másképpen fejti ki hatását a 100 különböző gén, így a kombinációk száma hihetetlenül megnő. Az állategészségügyi szakember szerint hiába van sok kutatás, így is 5-10 évbe telik, amíg megtalálják a megoldást.

Forrás:thepigsite.com, 2019. április 4.