A baromfi spirochaetosis kezelése probiotikumokkal

A baromfi spirochaetosis kezelése probiotikumokkal

A Brachyspira egy olyan baktérium, amely a baromfiban, elsősorban tojótyúkokban és brojlercsirkékben, a madarak bélrendszeri spirochaetosisának (AIS) nevezett betegség okozója. Egy tanulmány kimutatta, hogy a Lactobacillus reuteri és a Lactobacillus salivarius többféle módon képesek gátolni a Brachyspirát. Az AIS egy olyan emésztőszervi betegség, amely a becslések szerint évente 18 millió fontos költséget okoz a brit tojásszektornak, de Európában, Ausztráliában és Ázsiában is nagyon elterjedt és sok problémát okoz. Dr. Jade Passey, a University of Surrey kutatója PhD-kutatásában a Lactobacillus probiotikum két törzsének szerepét vizsgálta a Brachyspira megfékezésében. Először az Egyesült Királyságban fertőzött tyúkokból izolált Brachyspira törzseket azonosított és jellemzett, emellett egészséges tojótyúkok ürülékéből Lactobacillus törzseket izolált, azonosított és jellemezett az európai (EFSA) probiotikus irányelvek szerint. Ezután különböző kísérletek során kiválasztotta azokat a Lactobacillus törzseket, amelyek képesek voltak gátolni a Brachyspira összes ismert faját. A Lactobacillus reuteri és a Lactobacillus salivarius, a csirkék gasztrointesztinális traktusában található leggyakoribb Lactobacillus faj bizonyultak a legígéretesebb jelölteknek a vizsgálatban. Ezek a törzsek többféle módon képesek gátolni a Brachyspirát: (1) gátló metabolitok, például tejsav és bakteriocinek előállításával, (2) fizikailag kölcsönhatásba lépve Brachyspirával és (3) a Brachyspirára adott immunválasz megváltoztatásával.

Forrás: poultryworld.net, 2019. április 29.