L-glutaminsavval kiegészített étrend hatása a tojótyúkokra

A brazíliai Maringá egyetemének kutatónak Poultry Science folyóiratban publikált tanulmánya az L-glutaminsav hatását vizsgálta a tojótyúkok termelékenységére, csontjellemzőire és bélmorfológiájára. A kísérletben 240 db 53 hetes Hy-Line W36 tojótyúkot véletlenszerűen beosztottak 5 étrendi csoportba, 6 ismétlés, mindegyikben 8 tyúk. A kísérlet időtartama 16 hét volt. Az étrendi csoportok között szerepelt az alapétrend (melynek glutaminsav tartalma 2,68%-os), valamint 4 L-glutaminsavval kiegészített étrend különböző mennyiségekben: 2,88%, 3.08%, 3.28% és 3.48%. A glutaminsav-kiegészítés mennyisége a tyúkokban növekvő egyenes arányosságban volt a tojáshéj kalcium-koncentrációjával és a csonterősségi indexszel, és fordított lineáris arányosságban a Seedor-indexszel. A jejunum (éhbél) morfometriai változóit nem befolyásolták a kezelések, kivéve a crypták mélységét, amely négyzetes összefüggést mutatott. Mind az alapétrendnél, mind a legalacsonyabb glutaminsav-kiegészítési szintnél a pozitív töltésű sejtmagokat a cryptákban és a villusok tövénél találhatjuk, míg a magasabb glutamát-kezeléseknél a pozitív sejtek a villus mentén végig, beleértve a csúcsokat is, gyakoriak voltak. A kutatás konklúziója, hogy a megnövelt glutaminsav-szintekkel kialakított étrendek kedvező hatással voltak a tojáshéj kalcium-koncentrációjára, a lábszárcsont szerkezetére és a 69 hetes tojótyúkok jejunum proliferációs aktivitására. Ezért az L-glutaminsav alternatív étrendkiegészítőnek tekinthető a tojótyúkok termelőfázisában a csontjellemzők javítására.

Forrás: Poultry Science, Volume 98, Issue 6, June 2019, Pages 2500–2508,