Új eszköz a fás csirkemell felismerésére

Új eszköz a fás csirkemell felismerésére

A gépi látás erejét használja egy új eszköz, amely hamarosan piacra kerülve segíthet a baromfi-feldolgozó üzemeknek a csirkemell húsának osztályozásában, elkülönítve a normál hústól a fás mell szindróma jeleit mutató csirkemelleket. Az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium Kutatószolgálatának (USDA-ARS) munkatársa, Seung-Chul Yoon olyan rendszert fejlesztett ki, amely kamerát és szoftverplatformot használ azon mellhús filék azonosítására, amelyek a miopátia jeleit mutatják. A fás mell szindróma egy izombetegség, amelynek következtében a csirkemell abnormálisan keménnyé és rugalmatlanná válik. Elsősorban a nagy, gyors növekedésű brojlercsirkéknél fordul elő, bár a pontos oka még nem ismert. Jelenleg a fás melleket kézzel, szubjektív szempontok alapján osztályozzák külön a szállítószalag mellett. Yoon megoldása objektív módszert jelent, amely a fás csirkemell rugalmatlanságán alapul. A rendszer egy szállítószalag végén elhelyezett kamerát használ, ahol a filé oldalnézetből rögzíthető, és azt vizsgálja, hogy a hús milyen mértékben hajlik meg, miközben leesik a szállítószalagról. Ha bizonyos mértékig meghajlik, akkor normális csirkedarabként azonosítható. Ha nem hajlik meg egy előre beállított küszöbértékig, akkor fás mellként van kezelve. A kamera másodpercenként kb. 200 képkockát készít és 40 méter/perc maximális szalagsebességig használható, ami megfelel a ma használatos feldolgozórendszereknek. A prototípus rendszer legalább 95%-os pontossággal képes kiszűrni a fás mellhúst– mondta Yoon.

Forrás: WATT Poultry USA, 2019/05, pp. 26-30.