UV-fénnyel növelhető a tojás D-vitamin tartalma

UV-fénnyel növelhető a tojás D-vitamin tartalma

A baromfi UV-fénynek való kitettsége növeli a tojások D-vitamin-tartalmát, és segíthet a csontritkulásban szenvedő embereknek – állítja a németországi Martin Luther Egyetem kutatócsoportja a Poultry Science folyóiratban közzétett cikkében. Korábbi kutatásokban már be tudták bizonyítani megközelítésük alapvető sikerét, amikor UV-fénnyel megvilágították a csirkék lábait, de a kísérleteket mindig ideális körülmények között végezték el, amikor egy madár egy fényforrást kapott. Az új tanulmány célja a módszer gyakorlati megvalósíthatóságának kipróbálása volt, két telepen végezték, két különböző csirkefajtát, különféle lámpákat és a napi fényhatás különböző időtartamát vizsgálva. Eberhard von Borell professzor, az MLU állattenyésztés szakértője elmondta: „Az emberek nem látják az UV-fényt, de a csirkék igen. A fényszabályozás ezért kritikus szempont a baromfitenyésztésben, mivel a fény befolyásolja a viselkedést és a tojásrakási tevékenységet. ” Az eredmények azt mutatták, hogy napi hat órán át tartó UV-sugárzás után a tojások D-vitamin-tartalma 3,7-szeresére nőtt a Lohmann Selected Leghorn tyúkok tojásaiban és 4,2-szeresére a Lohmann Brown tyúkokéban. A kiegészítő UV-fény nem okozott problémát a madarak számára: nem kerülték el a lámpák körüli területet, és nem viselkedtek szokatlanul. Ennek eredményeként a kutatók arra a következtetésre jutnak, hogy módszerük gyakorlati körülmények között is működik, ami jelentős előrelépés a lakosság jobb D-vitamin-ellátása felé.

Forrás: poultryworld.net, 2019. július 1.