A minőségi kolosztrum növeli az immunitást

A minőségi kolosztrum növeli az immunitást

A kolosztrum fogyasztás kulcsfontosságú a malacok számára a laktáció túléléséhez. Az immunglobulinok szintje a kolosztrumban 60-szor magasabb, mint a kocatejben. Ezen immunglobulinok kb. 65-90%-a IgG típusú. A kolosztrum immunglobulin-profilja az antigénektől függ, amelyeknek az anya ki van téve. A legfrissebb tanulmányok olyan étrendi összetevőket azonosítottak, amelyek modulálhatják az immunrendszert. Ez egy újfajta táplálkozási megközelítést tesz lehetővé, melyben a cél, hogy javítsák az antitestek képződését a vemhes kocákban, és fokozzák az oltási programok hatását. A két legfontosabb ilyen fitogén anyag a kurkuma fűszerben előforduló kurkumin, valamint a paprika csípősségét okozó kapszaicin. Egy közelmúltbeli spanyolországi kísérletben a két hatóanyagból készült takarmány-kiegészítőt adták vemhes kocáknak a vemhesség 80. napján esedékes colibacillosis vakcinázást kiegészítőjeként, a vakcinázás napjától 30 napon keresztül, és azt figyelték meg, hogy szignifikánsan nőtt az élve született malacok aránya, még mielőtt a malacok elkezdték volna kolosztrumot fogyasztani. Ami a kolosztrum minőségét illeti, az összes fehérjetartalom magasabb volt az albumin és a globulinok magasabb szintjéből adódóan. A kutatás megállapította, hogy a jobb minőségű kolosztrumot kapott malacok nagyobb védelmet kaptak életük első napjaiban, ezért alacsonyabb volt a halálozási arányuk a laktációs periódusban.

Forrás: pigprogress.net, 2019. július 24.