A modern antibiotikummentes malactápok laktóz szintje

A laktóz szerepét a malactápokban soha nem kérdőjelezték meg annyira, mint az elmúlt évtizedben az antibiotikummentes étrend létrehozásával – írja a Feed Strategy folyóirat legutóbbi számában. A laktóz enyhe hashajtó hatással bír, a laza székletanyagot pedig bármilyen formában az új tápok hibájának tartották, és tartják ma is. Ezért a laktózt, valamint más hasonló hashajtó hatású összetevőket oly mértékben csökkentették, hogy néhány jó minőségű takarmány már egyáltalán nem is tartalmazza azokat.

A laktóztartalmú tejtermékek hasznosságát a malacok táplálásában az 1990-es években vizsgálták az Ohio Állami Egyetemen, ahol is világossá vált, hogy a fiatal sertések lineárisan reagálnak a laktózszint emelkedésére: minél több laktóz van a takarmányban, annál nagyobb a takarmányfelvétel. Ezek az étrendek nem tartalmaztak állati plazmát vagy cink-oxidot, antibiotikumokat viszont igen. Mindazonáltal az alapelv minden kétséget kizáróan bebizonyosodott, a modern felfogást csupán hozzá kell igazítani az akkor létrehozott keretekhez. A hasonló, 1993-tól a mai napig tartó kísérletek a következő általános általános megállapításokat teszik:

  • Közvetlenül az elválasztás után a laktóz magas koncentrációjára van szükség,
  • ezt követően a laktóz mennyisége gyorsan csökkenthető, míg
  • a 12 kg-os súly elérése után a malacok számára már nem jelent különösebb előnyt a laktóz.

Egy 1995-ben elvégzett vizsgálat azt mutatta, hogy az állati plazma hozzáadása csökkentheti a laktózigényt, mivel elősegíti a nagyobb táplálékfelvételt az elválasztás után. Ebben a vizsgálatban a 6,75 százalék plazmafehérjét tartalmazó tápot kapott malacok 15 százalék hozzáadott laktózt igényeltek az elválasztás utáni első héten. Ezzel ellentétben, amikor az állati plazmát extrudált szójafehérje-koncentrátummal helyettesítették, a növekedési teljesítmény csúcsa 30 és 45 százalékos laktózkiegészítés között volt tapasztalható. Talán ezért is van, hogy az állati plazmával kiegészített bizonyos modern étrendek olyan jól teljesítenek, azok is, amelyekben még ennél is alacsonyabb a laktóz szintje is. Az azonban biológiailag vitathatatlan tény, hogy a malacok jó fejlődéséhez az elválasztás utáni első napokban olyan egyszerű cukrokra van szükség, mint a laktóz, amíg képesek lesznek a keményítő emésztésére.

Forrás: Feed Strategy, February 2019, pp. 44-46