A sertések sebészi úton történő herélésének leállítására létrejött szövetség a precíziós tenyésztés sikerét hirdeti

A sertések sebészi úton történő herélésének leállítására létrejött szövetség a precíziós tenyésztés sikerét hirdeti

Biológiai úton kasztrált malacokból álló egészséges almot hoztak létre precíziós tenyésztés segítségével.

A hímivarú malacokat rutinszerűen herélik annak érdekében, hogy javítsák a hús minőségét a fogyasztók számára a kanszag kiküszöbölésével. Ez a gyakorlat állatjóléti kérdés, és az EU-ban a betiltásán dolgoznak.

2018. áprilisában a felelős állattartásban úttörő vállalatok, Recombinetics/Acceligen és a Hendrix Genetics meghirdették a “Szövetség a sertések sebészi úton történő herélésének leállítása” programot. Tették ezt azzal a céllal, hogy kiküszöböljék a sebészi úton történő herélést, olyan precíziós tenyésztési technológiát kidolgozva, amely a hímivarú malacok biológiai úton kasztrált világra jövetelét jelenti. Azóta ezek a cégek kombinálták a kereskedelemben mérvadó sertésgenetikát és az Acceligen saját precíziós sertéstenyésztési módszereit annak érdekében, hogy a biológiailag kasztrált malacok almainak sorát állítsák elő.

Annak érdekében, hogy megállapítsák az ilyen módon előállított malacok életképességét a termelésben, a szövetség kidolgozza a legjobb gyakorlatot a pubertás és a fertilitás helyreállítására anélkül, hogy veszélyeztetnék az olyan tulajdonságokat, mint a takarmányhasznosulás vagy a húsminőség. Piacra kerülése esetén ez a termék javítja majd a sertések jólétét, miközben kiváló húsminőséget biztosít.

A véglegesen pubertáskor előtt maradó malacokból álló első alom bizonyítja, hogy a génszerkesztés felhasználható a herélés kiküszöbölésére, illetve javítja a haszonállatok jólétét, de az ipar és a fogyasztók is profitálnak belőle.

A Hendrix Genetics-nél nagy izgalommal kísérték az első biológiailag kasztrált malacok megszületését. Ez fontos lépés a sertáságazat számára az egyik legnagyobb kihívást jelentő állatjóléti probléma megoldására. A Hypornál, a Hendrix Genetics sertésekkel foglalkozó egységénél folyamatosan újabb lehetőségeket fedezünk fel a sertéshús értéklánc segítésére, innovatív és fenntartható genetikai megoldások révén.

Luis Prieto Garcia
sertéságazati igazgató, Hendrix Genetics

Forrás: www.hypor.com, 2019. szeptember 25.