60 napig is frissen tartható a tej az új technológiával

60 napig is frissen tartható a tej az új technológiával

Az ausztrál Naturo nevű cég azt állítja, hogy egy új eljárással képesek a tejet 60 napig is frissen tartani, miközben a tej megőrzi a nyerstejre emlékeztető ízét is. Az alkalmazott eljárás megöli a Bacillus cereust, egy gyakori, de nem kívánatos spóraképző baktériumot, amely a tejben hányást vagy hasmenést okozó toxinokat képez. A közelmúltban végzett vizsgálatok során az ilyen eljárással feldolgozott tej frissnek és emberi fogyasztásra alkalmasnak bizonyult a 91 napos vizsgálati időszak végén is, míg a hagyományos pasztőrözött tej csupán 14 napig volt fogyasztható. A Naturo szabadalmaztatott feldolgozási technológiája lehetővé teszi a tej hajóval történő szállítását a világ minden tájára. Bár jelenleg csak a tehéntejre vizsgálták az eljárást, az kiterjedhet más tejfajtákra is, beleértve a kecske, a juh, a teve és más állatok tejét. A Naturo jelenleg befektetőket keres egy évi 10 millió liter tej előállítására képes kísérleti üzem létrehozásához. Az üzem lehetővé tenné a vállalat számára a saját márkával való kereskedelmi tevékenységet a hazai és az ázsiai piacokon. A cég a közelmúltban 250 000 dollárt kapott Queensland állam kormányától a technológia támogatására.

Forrás: dairlyglobal.net, 2019. május 2.