A mikroalgák megfelelő fehérjeforrást jelentenek a tehenek számára

A mikroalgák megfelelő fehérjeforrást jelentenek a tehenek számára

A tejelő tehenekkel végzett legújabb kísérletek bebizonyították, hogy nincs mikrobiológiai vagy élettani akadálya a mikroalgák fehérjetakarmányként való felhasználásának az intenzív tejtermelő rendszerekben – állapította meg Marjukka Lamminen a Helsinki Egyetem PhD hallgatója doktori disszertációjában. A kísérletekben a Spirulina platensis, Chlorella vulgaris és Nannochloropsis gaditana mikroalga fajokkal helyettesítették részben vagy egészben a szokásos takarmányfehérjékből (repceliszt, szójabab és lóbab) származó fehérjét, és az állatok takarmányfelvételét, tejtermelését, anyagcseréjét, nitrogénfelhasználását és aminosav-anyagcseréjét vizsgálták a hagyományos fehérjeforrásokat fogyasztó tehenekhez képest. A kísérleti eredmények azt mutatták, hogy a mikroalgák kiválóan alkalmasak a szójabab és a lóbab helyettesítésére a tehenek takarmányozásában. A kutató által említett egyedüli probléma az volt, hogy az állatok kevésbé találták ízletesnek az algát tartalmazó takarmányt, mint a hagyományos fehérjenövényekből készültet, és a csökkenő takarmányfelvétel a tejmennyiségre is kihatással volt. Ezen a téren további kutatásokra van szükség. A szélesebb körű elterjedést akadályozza a mikroalga-takarmány előállításának relatíve magasabb költsége, azonban ez a technológiai fejlődéssel, kormányzati támogatásokkal kiegyensúlyozódhat. A kérődzők TMR-ében és a sertések folyékony takarmányában még nagyobb a létjogosultsága lehet a mikroalgáknak, ugyanis itt nincs szükség a mikroalga-biomassza szárítására, ami a takarmányelőállítási folyamat legenergiaigényesebb része.

Forrás: dairyglobal.net, 2019.07.22.