Laktóz helyett zsír – a borjú tejpótló tápszereket vizsgálták

Laktóz helyett zsír – a borjú tejpótló tápszereket vizsgálták

Egy új tanulmány a borjú tejpótló tápszer energiaforrásának hatását vizsgálta a teljesítményre, az emészthetőségére és a bél permeabilitására a borjakban. A tanulmányt holland kutatók tettek közzé a közelmúltban a Journal of Dairy Science-ben. A tejelő borjúnevelés egy kiemelt területe napjainkban a borjak növekedési teljesítményének erősítése teljes tejjel, vagy magas tápértékű tejpótló tápszerrel. A legtöbb borjútápszerhez képest a teljes tej magasabb energiatartalommal rendelkezik és bioaktív komponenseket is tartalmaz, például enzimeket, hormonokat és növekedési faktorokat. Több tanulmány azt mutatja, hogy a tejpótló tápszer zsírtartalmának növelése befolyásolhatja a borjak növekedését és teljesítményét. A holland kutatók hipotézise szerint a naponta kétszer etetett tápszer laktóztartalmának egy az egyben zsírral való kiváltása pozitív hatást gyakorol a borjak teljesítményére és emésztőrendszeri egészségére. A kísérletben összesen 60 hímivarú holstein-fríz borjat osztottak párokba, majd a párok közül az egyik magas zsírtartalmú, míg a másik magas laktóztartalmú tejpótló tápszert kapott napi kétszer 49 napos koráig, majd egy 14 napos fokozatos elválasztási periódus során. A kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a laktóz zsírra cserélése a tápszerben nem befolyásolta a növekedési teljesítményt, az összes takarmány-bevitelt vagy a tápanyagok emészthetőségét. Ezzel szemben a borjak ürülékére pozitív hatása volt: az első héten és az elválasztási periódus alatt a magas zsírtartalmú tejpótlóval etetett állatok sokkal kevesebb abnormális értéket produkáltak.

Forrás: dairyglobal.net, 2019.06.27.