10 százalékkal csökkenhet a világ sertéshús-termelése 2020-ban

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) legfrissebb előrejelzései szerint a sertéshús globális termelése 2020-ban 10 százalékkal, 95,2 millió tonnára esik vissza az ezévihez képest. Ha megvalósul, akkor ez lesz a legalacsonyabb szint 2007 óta. A csökkenés mögött elsősorban a világméretű afrikai sertéspestis járvány áll. Az előrejelzések szerint a legtöbb nagy exportőr növekedést fog mutatni, kihasználva az ASP által érintett nemzetek növekvő igényét. Ez azonban nem lesz elegendő a kínai, vietnami és a fülöp-szigeteki termelés várható csökkenésének kompenzálására.

A kínai sertéshús-termelés az előrejelzések szerint 2020-ban negyedével csökken, 34,8 millió tonnára. Augusztusban a házisertés-állomány közel 40%-kal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. A kocaállomány hasonló csökkenést mutatott, amely korlátozhatja a termelők újratelepítési képességét az erős árak ellenére. Az alacsonyabb hazai termelés növeli az importra való támaszkodást, így az import jövőre várhatóan eléri a 3,5 millió tonnát. A kínai sertésfogyasztás 2020-ban várhatóan több mint 20 százalékkal esik. A fogyasztók kezdetben a betegséggel kapcsolatos aggodalmak miatt fordultak el a sertéshústól, annak ellenére, hogy az ASP nem jelent veszélyt az emberi egészségre. Az utóbbi időben azonban egyre inkább a magas árak tekinthetők a vásárlás akadályának.

Az Egyesült Államok kedvező helyzetben van a Kínába irányuló szállítások növelése szempontjából. Annak ellenére, hogy az USA termékeire akár 72,5%-ig terjedő büntetővám vonatkozik, a kínai sertésárak közelmúltbeli emelkedése azt jelenti, hogy egyes amerikai termékek továbbra is versenyképesek. A közelmúltbeli bejelentések azonban azt sugallják, hogy Kína jelentős mennyiségű sertéshúst engedhet be büntetővámok nélkül.

Brazília már képes volt kihasználni a növekvő kínai keresletet. A sertéskivitel várhatóan 20 százalékkal nő az országban 2019-ben és 2020-ban is. A brazil kivitelt azonban korlátozza a kínai hatóságok által jóváhagyott telepek köre.

Az EU exportjának várhatóan szintén jót tesz az erős ázsiai kereslet. A csökkenő belföldi fogyasztás a kisebb sertésállomány azonban valószínűleg korlátozza a termelés növekedését. Mint ilyen, az EU-termelés a következő évben csak szerény növekedést mutathat majd.

Forrás: pig-world.co.uk, 2019. október 23.