2028-ig három ország uralja a világ baromfihús-termelését

A világ baromfihús-termelése a 2016–18-os bázisévek átlagát jelentő alig több mint 121 millió tonnáról 2028-ra több mint 141 millió tonnára növekszik az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által közzétett legújabb elemzés szerint. A baromfi továbbra is a legnépszerűbb húsfajta lesz az elkövetkező évtizedben, elsősorban rövid gyártási ciklusának köszönhetően, amely lehetővé teszi a termelők számára, hogy a többi húsnál gyorsabban reagáljanak a piaci igényekre, és ami olyan előállítási előnyökkel jár, amelyek a környezet szempontjából fenntarthatóbbá teszik a többi állatnál. A legtöbb baromfihúst Brazília, Kína és az Egyesült Államok fogja előállítani ebben az évtizedben, de az új termelési technológiák lehetővé teszik a növekedést más régiókban. Hosszabb távon a legnagyobb termelő országok, a fentieken túl például India és Mexikó is, hozzájárulása a világ össztermeléséhez várhatóan még nagyobb lesz 2028-ra, mint a 2016–18-os bázisidőszakban, emellett az Európai Unió továbbra is jelentős piacot képvisel majd.

Forrás: wattagnet.com, 2020.01.05