A modernizálódik és szárnyal az indiai baromfiszektor

Indiában a csirkehús-termelés 2018-ban elérte a 4,3 millió tonnát, míg a tojástermelés 82 milliárd tojást tett ki, jelentősen meghaladva a két évtizeddel ezelőtt előállított néhány millió tojást. Az ország baromfiipara – a brojlerszektor 8%-os és a tojástermelés 4-6%-os növekedésével – sokkal sikeresebben teljesít, mint a mezőgazdaság egésze, amely évente körülbelül 3%-kal bővül. Ez a növekedés várhatóan számos tényező miatt folytatódni fog. Mint a világ nagy részében, Indiában is fokozódik az urbanizáció és a jövedelmek növekedésével növekszik a fogyasztóképes kereslet. A másik fő ok, hogy nagyon sokan térnek át a tradicionális vegetáriánus étrendről a húsfogyasztásra, különösen a fiatalok között. India egész mezőgazdasági termékláncában jelentős modernizáció zajlik, ugyanis kormányzati célkitűzés, hogy az élelmiszer-feldolgozásnak az ország egyik legfontosabb iparágává kell válnia a következő 10 évben. 2016-ban a teljes indiai élelmiszerpiac 193 milliárd dollár értékű volt. 2022-re ez a szám várhatóan eléri az 540 milliárd dollárt.

Forrás: Poultry International, Jan 2020, p. 20-21.