Az érett légylárvákból készült liszt emészthetőségét vizsgálták

A kínai Hunani Egyetem kutatói az aminosavak emészthetőségét tanulmányozták a sertéseknek takarmányként adott házilégy (HL) és fekete katonalégy (FK) érett lárváiból készült lisztből. A vizsgálat célja az az aminosavak látszólagos és standardizált ileális emészthetőségi együtthatójának meghatározása volt. A kísérlet során 10 db átlagosan 25 kg testtömegű, T-kanüllel ellátott malacot vizsgáltak, melyeket külön-külön etetővel és szopókás itatóval ellátott anyagcsere-ketrecekben tartottak. A malacokat véletlenszerűen osztották be a két étrendi csoportba, amelyekben az egyedüli nitrogénforrás a 976.7 g/kg HL vagy FK lárvából készült liszt volt.

Emellett egy teljesen nitrogénmentes táplálékot kapó kontroll csoportot is kialakítottak, az endogén ileális veszteség meghatározása érdekében. Az Animal Feed Science and Technology folyóiratban publikált tanulmányukban a kínai kutatók megállapítják, hogy az összes aminosav emészthetősége a házilégylárva-lisztnek nagyobb, mint a fekete katonalégy lárvából készültnek.

Forrás: allaboutfeed.net, 2020.02.19.