A balti országok tejtermelői tisztességes agrárpolitikát követeltek Brüsszelben

Az Európai Tejtanács (EMB) szerint tanulmányok bizonyítják, hogy a tej ára az EU-ban nem fedezi a termelési költségeket. Ameddig ez a költséghiány fennáll, a termelők a támogatásoktól függnek – állítja az EMB. Ezek a támogatások azonban tagállamonként különböznek, így például 2017-ben Litvániában, Lettországban és Észtországban a mezőgazdasági termelők mindössze az EU-átlag 54–60%-ában részesültek közvetlen kifizetésekben.

Jonas Vilionis, a Litván Tejtermelők Szövetségének (LPGA) elnöke egy Brüsszelben rendezett demonstráción ezt az egyenlőtlen bánásmódot kritikus kérdésnek nevezte. „A közvetlen kifizetések alacsonyabbak, a termékeknek azonban ugyanazokat a követelményeket kell teljesítenie. Gazdálkodóinknak ugyanazokat a környezetvédelmi, állatjóléti és élelmiszer-biztonsági előírásokat kell követniük, mint a többi EU tagállamban, de egyenértékű kompenzáció nélkül” – mondta

Vilionis, aki a közvetlen kifizetések egyenlő elosztására szólított fel. Ez azonban csak a megfelelő KAP-költségvetéssel lehetséges. Ezért az EU mezőgazdasági költségvetését semmilyen módon nem szabad csökkenteni – hangzott el a brüsszeli tiltakozáson.

Forrás: dairyreporter.com, 2020.02.25.