A fejlődő sertéstenyésztés erősíti az orosz húsipar növekedését

Sertéstenyésztés

A friss statisztikák szerint 2018-ban a sertéstenyésztés az orosz húsipar növekedésének egyik legfőbb mozgatórugója lett – mondta az Orosz Sertéstenyésztők Szövetségének (NSS) szóvivője a The Pig Site szakportálnak. Az értékelést az orosz Földművelésügyi Minisztérium hivatalos statisztikája is alátámasztja, amely szerint 2018-ban Oroszországban a sertéshús-termelés 7-8%-kal nőtt, és több mint 3,7 millió tonna volt a vágási tömeg. Ez az orosz húspiac összes ágazata közül a legmagasabb növekedési rátát jelenti.

Szergej Jusin, az NSS végrehajtó bizottságának vezetője a The Pig Site-nak elmondta, hogy az idei évre még nagyobb, 9-11 %-os növekedésre számítanak. Jusin szerint a sertéshús ára Oroszországban továbbra is magas, ami a termelőknek a folyamatosan növekvő termelési költségek közepette is segít víz fölött maradni. Az NSS becslései szerint 2022-re Oroszországban az éves sertéshús-termelés további 1,1 millió tonnával nő, elérve a 4 millió tonnát. Ami a belföldi árakat illeti, az egyesület szakértői az oroszországi erős piaci verseny miatt fokozatos csökkenésre számítanak az év során.

Az ország vezető sertéstermelői jelenleg a Miratorg, az AgroProkomplektacija és a Cserkizovo vállalatok. Az elmúlt évben Oroszország főbb sertéspiaci szereplői közül több sikeresen befejezte nagyszabású beruházási projektjeit, és idén készek tovább bővíteni termelési kapacitásaikat.

Ami a nehézségeket illeti, az NSS szerint az állam egyre nagyobb nyomása továbbra is az egyik legnagyobb gátja az oroszországi sertéstenyésztési ipar fejlődésének. Az előrehaladás akadályai között Jusin a túlzott bürokráciát és az iparág egyre növekvő adóterhét említette. Azt is elmondta, hogy a szigorodó környezetvédelmi jogszabályok további költségeket eredményeztek a termelők számára. Erre példa az orosz húsvállalkozások közelmúltbeli átállása a legjobb elérhető technikákra (BAT), amelynek fő célja ipar – beleértve a sertéstenyésztést is – által okozott környezeti károk drasztikus csökkentése az európai országokban. Jusin azt mondta: „Az ötlet maga jó, de értelmezése és az átmeneti feltételek hiánya további problémákat okozhat a hazai sertéstenyésztők számára.”

Forrás:The Pig Site,  2019. február 15.