A sörtörköly csökkenti a tehenek metánkibocsátását

A Flamand Mezőgazdasági, Halászati és Élelmiszeripari Kutatóintézet legújabb kutatása kimutatta, hogy a söripari melléktermékekben gazdag takarmánnyal táplált szarvasmarhák 13 százalékkal kevesebb metánt bocsátanak ki. A kutatás ugyanakkor azt mutatja, hogy a sörtörköly önmagában nem elegendő a szarvasmarhák metánkibocsátásának csökkentéséhez.

„Ha csak a szarvasmarha-takarmányhoz adott sörtörkölyt nézzük, akkor a metánkibocsátás nem csökken” – magyarázza Sam De Campeneere, az ILVO kutatója. „Akkor mérhetünk kevesebb metánt, ha a sörtörkölyt repceliszttel kombinálva használjuk. Hogy miért van ez, még nem tudjuk megmondani.”

A sörfőzés első szakaszában az árpát és a vizet összekeverik és felforralják, hogy elkészítsék a malátalét. Ezt a folyadékot szűrik és erjesztik a sör előállításához, de a fennmaradó kiégett gabona, a sörtörköly kiválóan beilleszthető a takarmányozásba. Csökkenti a hulladékmennyiséget, és másodlagos jövedelemforrást jelenthet a söripar számára. Az állattartók számára pedig lehetővé teszi, hogy csökkentsék a szarvasmarha-takarmány egyéb összetevőinek, például a szójának a mennyiségét, ezzel csökkentve a gazdaság ökológiai lábnyomát.

Forrás: thecattlesite.com, 2020.02.17.