A takarmányszektor üdvözli az európai zöld megállapodást

Bár még nem világos, hogy pontosan mit fog jelenteni az európai zöld megállapodás a takarmányipar vagy általában a mezőgazdaság számára. A december közepén nyilvánosságra hozott megállapodás célja az európai gazdaság új alapokra helyezésre a karbonsemlegesség 2050-ig történő eléréséhez. „A FEFAC üdvözli az EU zöld megállapodással kapcsolatos törekvéseit” – mondta Nick Major, az Európai Takarmánygyártók Szövetségének elnöke a Feed Strategy szaklapnak adott nyilatkozatában.

„A zöld megállapodás pozitív hatást gyakorolhat a takarmányiparra, mivel képesek vagyunk olyan igényeket megoldani, mint például az állatok egészségének és jólétének javítása, a kibocsátás csökkentése és a körforgásos gazdaság fellendítése.” A már ismert konkrét lépések egyike például az antibiotikumok további csökkentése, ami valóban hasznos lehet a takarmányágazat számára – mondta Major. Más célok, például a műtrágya- vagy peszticid-felhasználás csökkentése, nem kívánt következményekkel járhatnak, potenciálisan csökkentve a gabonafélék és az olajos növények hozamát, ezáltal növelve Európa függőségét az importált takarmány-összetevőktől.

Ez éppenséggel növelheti a kontinens szén-dioxid-kibocsátását. Az, hogy a zöld megállapodás összességében jó vagy rossz hatással lesz-e a takarmányiparra, Major és más iparági vezetők szerint is nagymértékben a „Termőföldtől az asztalig” stratégiában meghatározott konkrét feltételektől függ majd, amelyeket 2020 tavaszán terveznek megjelentetni.

Forrás: feedstrategy.com, 2020.01.21.