A tojásfogyasztás segíthet megelőzni a demenciát

Lehet, hogy nem is napi egy alma, ami az orvot távol tartja, hanem inkább egy tojás, az új eredmények ugyanis azt sugallják, hogy a tojásfogyasztás szerepet játszhat az agy védelmében idős korban. A Kelet-Finnország Egyetemen végzett tanulmány azt találta, hogy a foszfatidil-kolin étrendi bevitelét – amely a vizsgálat résztvevői esetében elsősorban tojás és hús evéséből származott – alacsonyabb demencia-kockázat jellemzi. A kutatók azt is megfigyelték, hogy a foszfatidil-kolin összefüggésben áll a jobb kognitív funkciókkal. 1984 és 1989 között elemezték 2500 42 és 60 éves finn személy étkezési és életmód szokásait, valamint általános egészségi állapotát. Az adatokat összevetették a kórházi nyilvántartásukkal, a halálokra és a gyógykezelésekre vonatkozó nyilvántartásokkal az átlagosan 22 éves nyomonkövetési időszak után. Ezen túlmenően, a vizsgálat megkezdésétől számított négy év elteltével, körülbelül 500-an a memória és a kognitív feldolgozás mérésére szolgáló teszteket is elvégeztek. Az utánkövetés során 337 alanynál alakult ki demencia. A tanulmány megállapította, hogy a demencia kockázata 28%-kal alacsonyabb volt azoknál a személyeknél, akik a legtöbb étkezési foszfatidil-kolint fogyasztották, összehasonlítva a legalacsonyabb fogyasztású férfiakkal. A legmagasabb bevitelűek szintén kitűntek a memória és a nyelvi képességek mérésére szolgáló tesztekben.

Forrás: wattagnet.com, 2019. szeptember 5.