A szemcseméret és a rostforrás hatása a sertések emésztési képességére

A szemcseméret befolyásolja a tápanyagok és a rostfrakciók ileális emészthetőségét – állítja a kínai mezőgazdasági minisztérium takarmányipari központjának és a kínai mezőgazdasági egyetem kutatói által készített tanulmány. A vizsgálat célja az volt, hogy felmérje a különböző takarmányrészecskék és rostforrások hatását a tápanyagok emészthetőségére és a rövid szénláncú zsírsavak (SCFA) koncentrációjára a sertések különböző bélszakaszaiban. A kísérletben 18 sertés csípőbelének utolsó szakaszában helyeztek el T-kanült, és 3×2 tényező szerint elrendezett étrendbe sorolták őket. 3 különböző magas rosttartalmú takarmányt: kukoricakorpát, cukorrépapépet vagy szójahéjat kaptak, kisebb vagy nagyobb szemcseméretben. A kísérlet két 15 napos periódust tartalmazott, amely során 10 napig tartott az étrendi adaptáció, 3 napig a székletgyűjtés, 2 napig pedig az ileális béltartalom gyűjtése. A kutatók azt tapasztalták, hogy különféle hatások voltak a szemcseméretek és a rostforrások között a rostfrakciók utóbélben való felszívódása szempontjából. A durvább kukoricakorpa étrend növeli az összes élelmi rost, az oldható élelmi rost, az oldhatatlan élelmi rost, a neutrál detergens rost, a savdetergens rost és a cellulóz utóbélben való felszívódását, a cukorrépapép és a szójahéj esetében azonban a szemcseméret nem befolyásolta az összes élelmi rost, a savdetergens rost és a cellulóz utóbélben való felszívódását.

Forrás: allaboutfeed.net, 2019. október 23.