A-vitaminnal gazdagított tojások

Tojótyúkok

A tojássárgája A-vitamin tartalma közvetlen összefüggésben áll a vitamin tojótyúkok étrendjébe való beillesztésével – ismertette kutatásainak eredményét H. J. D. Lima és L. A. Z. Souza a World’ Poultry Science Journalban. A tojássárgája A-vitamin-koncentrációja 79 µg/100 g vagy 263 NE/100 g, és a 60 g-os tojásokban való koncentrációja 59-ről 75 µg-ra nőtt az A-vitamin-étrendkiegészítés növekedése miatt. Jelenleg a tojótyúkok számára ajánlott A-vitamin szint 900 NE/nap vagy 9000 NE/kg takarmány és 15 000 NE/kg tojástömeg.

A preformált A-vitamin biológiai hasznosulása a tojásban 90 és 100% között mozog, ami az emberek napi ajánlott táplálékfelvételének mintegy 15%-át teszi ki, míg a biológiai hasznosulás 10-67% között változhat. Az az A-vitaminnal gazdagított asztali tojás az emberek számára olyan funkcionális élelmiszer, amelynek fogyasztása alternatívát jelenthet a vitaminhiány megelőzésére és csökkentésére, különösen a kockázati csoportokban, mint például a gyermekek és az idősek.

Forrás: World’s Poultry Science Journal, Vol. 74, 2018, Issue 4, pp. 619-626.