Fermentált ginkgo biloba levelek a brojlerek étrendjében

Gingko biloba

Egy kínai kutatócsoport a közelmúltban publikálta kísérletének eredményeit a British Poultry Science hasábjain. A kísérletben összesen 648 egynapos brojlercsirkét véletlenszerűen hat egyenlő csoportba osztottak, hogy megvizsgálják a fermentált ginkgo biloba levelekkel (FGBL) kiegészített étrend hatását a tápanyag-felhasználás, a bél emésztési funkciója és az antioxidáns aktivitás különböző szintjein.

A hat csoportba osztott brojlerek normál étrendjét a 42 napos kísérlet során 0, 1,5 g, 2,5 g, 3,5 g, 4,5 g és 5,5 g/kg FGBL hozzáadásával egészítették ki. A kutatás azt mutatta, hogy a 3,5 g/kg FGBL-lel kiegészített étrend megnövelte (P < 0,05) az állatok testtömeggyarapodását, táplálékfelvételét, az éteres extraktum (EE) látszólagos teljes visszatartását (ATTR), és a patkóbél relatív tömegét. Az FGBL-lel dúsított étrend növelte (P < 0,05) az antioxidáns és emésztőenzim aktivitásokat, és különböző mértékben csökkentette a malondialdehid (MDA) koncentrációját a hasnyálmirigyben és a vékonybélben. Azonban az 5,5 g/kg-os étrend jelentősen csökkentette (P < 0,05) a takarmányátalakítási arányt és a kataláz aktivitást (CAT) a nyombélben. Összefoglalva, az FGBL hozzáadásával javult a tápanyagok felhasználása, a bél emésztési funkciója és a brojlerek antioxidáns aktivitása. A kísérlet alapján a brojlertermelésben használatos optimális kiegészítő adat a 3,5-4,5 g/kg volt. [/av_textblock] [av_two_third first min_height='' vertical_alignment='' space='' custom_margin='' margin='0px' row_boxshadow='' row_boxshadow_color='' row_boxshadow_width='10' link='' linktarget='' link_hover='' padding='0px' highlight='' highlight_size='' border='' border_color='' radius='0px' column_boxshadow='' column_boxshadow_color='' column_boxshadow_width='10' background='bg_color' background_color='' background_gradient_color1='' background_gradient_color2='' background_gradient_direction='vertical' src='' background_position='top left' background_repeat='no-repeat' animation='' mobile_breaking='' mobile_display='' av_uid='av-f6wfw'] [av_textblock size='' font_color='' color='' av-medium-font-size='' av-small-font-size='' av-mini-font-size='' av_uid='av-jucdxx75' admin_preview_bg=''] Forrás: British Poultry Science, Vol. 60, 2019, Issue 1, pp. 47-55. 


[/av_two_third]