Űrtechnológiával segítik a gazdákat a költségeik és az ammónia kibocsátás csökkentésében

Ammónia kibocsátás

Egy brit tudóscsapat űrkutatáshoz kifejlesztett technológiát alkalmaz, hogy segítse a mezőgazdasági ágazat által a légkörbe jutatott ammónia kezelését, és ezáltal hatékonyabbá tegye a gazdálkodást. A mezőgazdaság létfontosságú iparág az Egyesült Királyságban, de kihívásokkal néz szembe a folyamatosan növekvő élelmiszer iránti kereslet, és a csökkenő szárazföldi erőforrások miatt. Azért, hogy megküzdjenek ezekkel a kihívásokkal és versenyképesek maradjanak, a gazdáknak fokozniuk kellett a termelékenységet a műtrágyák nagyobb arányú felhasználásával, de ezek az intézkedések növelték a mezőgazdasági szennyezés mértékét. A fő bűnös az ammónia, amely egy az állatállományok által termelt és a műtrágya felhasználás során közvetlenül a légkörbe jutó gáz. Szennyező anyag lévén egyre nagyobb hatása van a környezetre.

A brit Tudományos és Technológiai Létesítmények Tanácsa RAL Space egységének csapata Brian Ellison vezetésével együttműködésben dolgozik az ADAS környezetvédelmi tanácsadó cég tudósaival az ammónia kibocsátások ellenőrzésének és elemzésének megbízható módszerén, amely később lehetővé teszi a kibocsátást csökkentő intézkedések kifejlesztését. A tudósok szerint ez nem csak a kibocsátás csökkentésében fog segíteni, hanem a gazdákat is támogatja majd a termelési költségeik csökkentésében, például a drága műtrágya használat visszafogásával. A Mezőgazdasági Folyamatos Ammónia Monitoring technika, más néven CAMAG projekt fejlesztésén dolgoznak. A műszer gázérzékelő mechanizmusokat használ, melyeket eredetileg rádiócsillagászati kutatásokhoz és műholdas földfigyelésekhez fejlesztettek ki, de észleli az ammónia által kibocsátott mikrohullámú jeleket is. Ellison profeszor szerint „a RAL Space és az ADAS tudományos és technológiai szakemberei tudásának egyesítésével egy olyan érzékelő rendszert fejlesztünk, amely valós időben tudja figyelni a Föld ammónia kibocsátását és még az adott telep helyzetét is meg tudja határozni. A technológia használatának előnye, hogy passzív, nem invazív, nem károsítja a ’terméket’ és megfizethető. Ennek alkalmazása segít csökkenteni a klímaváltozást és támogatja a mezőgazdasági ágazatot a termelékenység hatékonyságának fokozása által.”

Forrás: Dairy Global, Background  2019. január 24.