Antioxidánsokkal védekeznek a sertésspermium DNS-károsodása ellen a forróságban

Antioxidánsokkal védekeznek a sertésspermium DNS-károsodása ellen a forróságban

Az ausztráliai James Cook Egyetem kutatói kifejlesztettek egy étrendet, amely segít megakadályozni a forró körülmények között tenyésztett sertések spermájának károsodását. Az egyetem GAME laboratóriumának kutatócsoportja a közelmúltban fedezte fel, hogy a trópusi hőség 16-szorosára növeli a DNS-károsodás esélyét, és csökkenti a sertésspermium koncentrációját. „Ez a szintű DNS-károsodás csökkenti az embriók túlélését, a születési rátát, és az alomszámot. Egy olyan takarmánykiegészítőt szerettünk volna kifejleszteni, ami enyhíti a károsodást, és hozzájárul a nyári termékenység javításához” – mondta a kutatást vezető Dr. Damian Paris. A kutatócsoport egy egyéni készítésű, több antioxidánsból álló étrendkiegészítőt fejlesztett ki, amely helyreállítja a kanok termékenységét, megvédve a spermium DNS-ét a trópusi meleg által előidézett károktól. „Az antioxidánsok (például a C- és E-vitamin, a cink, a szelén stb.) olyan anyagok, amelyek gátolják az oxidációt és a sejt- és DNS-károsodást a szabad gyökök semlegesítésével. Néhányuk arról is ismert, hogy erősíti a DNS szintézisét és felcsavarodását a spermában” – mondta Dr. Paris. „Megállapítottuk, hogy az antioxidánsok több mint felére csökkentették a spermium DNS-károsodását, a 84 napos kezelés után 16 százalékról 7 százalékra csökkentve azt. Az egészségesebb spermium egészségesebb embriókat és nagyobb alomméreteket jelent, ezért ez az étrend hatalmas potenciállal rendelkezik a sertéstermelés és az élelmiszerbiztonság javítása miatt a trópusi vidékekeken” – közölte az eredményeket Dr. Santiago Peña Jr., a kutatócsoport tagja.

Forrás: thepigsite.com, 2019. május 7.