Arcfelismerővel vizsgálnák a sertéseket Kínában

Arcfelismerés a sertéstenyésztésben

Nem indult vidáman a disznó éve Kínában, hiszen az egyre terjedő afrikai sertéspestis az ország húsellátását veszélyezteti. A vállalatok folyamatosan keresik az új megoldásokat, amelyekkel gyorsabban kiszűrhetőek a beteg állatok. Jackson He, a Yingzi Technology vezérigazgatója elmondta, a legnagyobb kínai techcégek, mint például az Alibaba és a JD.com kamerákkal vizsgálják a sertések arcát. Az Alibaba ezen felül hangfelismerő szoftvert is használ a sertések köhögésének kiszűrésére.

„Gyakran már abból jelezhető a baj, ha a sertések nem boldogok, és nincs jó étvágyuk, így bizonyos esetekben előrejelezhető a betegség” – mondja He.

„Tetszik az ötlet, de még bizonyítani kell hatásosságát. Ha nem működik, akkor kontraproduktív” – mondja Dirk Pfeiffer, a City University of Hong Kong állatepidemiológiai szakembere.

A New York Times cikke szerint sokan szkeptikusak, hiszen a rendszert egyelőre csak a nagyobb telepeken tudják használni, az országban viszont 26 millió kisebb sertéstelep van, amelyek egyszerűen nem engedhetik meg az efféle beruházásokat. A kínai kormány viszont támogatja ezeknek a technológiáknak bevezetését, ami nem is csoda, mivel ők a világ legnagyobb sertéstenyésztői és fogyasztói, a jelenlegi állatállomány eléri a 400 milliót.

Azok a vállalatok, amelyek már dolgoznak a technológia kifejlesztésén azt ígérik, hogy nemcsak a megbetegedések számát csökkentik, hanem termékenyebbé teszik a disznókat, valamint csökkentik az etetés költségeit is.

Forrás: The Pig Site,  2019. március 1.