Az élesztő hatása a hőstressz ellen teheneknél

Az élesztő hatása a hőstressz ellen teheneknél

Az élesztő tejtermelésre gyakorolt kedvező hatása mellett azt is kimutatták, hogy hatással lehet az immunrendszerre a hőstresszes körülmények között tartott tehenekben. Az Animal Feed Science and Technology folyóirat májusi számában egy iráni és dél-koreai tudósokból álló csoport ismertette kutatásának eredményeit. A kísérletben a meleg nyári hónapokban 2 csoport multiparitásos Holstein tehenet (6 tehén/csoport) vizsgáltak az ellés körüli időszakban (21 nappal az ellés várható időpontja előttől az ellés utáni 60. napig). Az egyik csoport étrendjét kiegészítették 4 g/nap élesztővel. A sejtes és humorális immunválaszokat fitohemagglutinin és ovalbumin immunizációval tesztelték. Kimutatták, hogy az élesztővel táplált teheneknél az ellés előtti szárazanyag-bevitel nagyobb, azonban ez a különbség eltűnt az ellés után. Az élesztő-kiegészítőt kapott tehenek több tejet termeltek (+1,40 kg/nap), tejük pedig nagyobb mennyiségű tejzsírt és teljes szilárdanyagot tartalmazott, mint az élesztőt nem kapók. Az élesztő-kiegészítés fokozta a sejtes immunfunkciót, azonban nem volt hatással az immunglobulin G szekrécióra az ovalbumin immunizáció ellen. Összességében az élesztő-kiegészítés előnyös a tejtermelés és a tejösszetétel szempontjából, és fokozta a limfocita proliferatív választ az ellés körüli időszakban a tejelő tehenekben, ami az élesztő-kiegészítés immunmoduláló hatására utalhat.

Forrás: dairyglobal, 2019. április 23.