Az új betegségérzékelő rendszer gyorsabb és olcsóbb eredményeket ígér az állatorvosok számára

Betegségérzékelés sertéseknél

Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium, a Kansasi Egyetem és a Thermo Fisher Scientific kifejlesztette az Axiom Mikrobiom Array-t (AMA). Az új biológiai felderítési rendszer a legátfogóbb mikroorganizmus-felismerő platform, amely eddig készült, és az első nagy teljesítményű mikroarray.

The AMA a Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium korábbi tesztje, a Lawrence Livermore Mikrobiális Felismerő Array (LLMDA) helyébe lép a kereskedelmi forgalomban.

A Kansasi Egyetem és a Thermo Fisher Scientific kutatói egy most megjelent tanulmányban számolnak be a rendszer egy éves kísérleti használatáról.

„Az array két fő előnye, hogy gyorsabb és olcsóbb. Egy LLMDA teszt során 250 dollárba kerültek a reagensek, az AMA-val ugyanezt 40 dollárból tudjuk vizsgálni” – mondja Raymond Rowland, a Kansasi Állami Állatorvosi Főiskola oktatója.

A gyorsasága szintén figyelemre méltó: a 2010-ben bemutatott LLMDA 3000 baktériumot és vírust tudott ellenőrizni a mintában 24 óra leforgása alatt, azonban napi négy minta volt a kapacitása. Az AMA ennek sokszorosára képes: három nap alatt 96 mintát lehet ellenőrizni, mindegyik mintában 1,4 millió tesztre van lehetőség, tehát összesen 132 millió teszt elvégzése lehetséges.

Forrás: Pig Progress, News, 2019. február 28.