Borjútáplálás: a cumisüveg vagy a vödör a nyerő?

Borjútáplálás, cumisüveg vagy vödör?

Néhány borjúnevelő szerint szükség azért van a cumisüveg (vagy cumis fedővel ellátott vödör) használatára, hogy a borjak teljes mértékben megtapasztalhassák az ún. nyelőcsővályú reflexet. A nyelőcsővályú a ború torkában lévő izom, amely a szopás és a tejfehérje lenyelése hatására záródik csővé, így a megivott tej az oltógyomorba kerül. A reflex nélkül a tej a kifejletlen bendőbe jut, ahol megsavanyodik, és acidózist, hiányos tejemésztést és a hasmenéstől kezdve akár halálhoz is vezető egészségügyi problémákat okoz. A nyelőcsővályú záródását nem a borjú testtartása befolyásolja, hanem a szopási inger és a tejfehérje jelenléte a garatban, tehát egy akaratlan izommozgásról van szó. A tej lassú áramlása is szükséges hozzá, mivel a túl nagy mennyiségű a folyadék túlfolyását okozza a bendőbe. Ezek azok a főbb okok, amelyek miatt egyes borjúnevelők inkább cumisüveget vagy cumis fedővel ellátott vödör használatát preferálják.

Ezzel szemben borjak ezreit nevelik fel úgy, hogy vödörből itatják velük a tejet vagy a tejhelyettesítő folyadékot. A nagy adagok elkerülésével, a gyakori étkezések biztosításával, és a borjak étkezések közti éheztetésének elkerülésével (szabad hozzáférést biztosítva a kiváló minőségű száraz starter takarmányhoz) a vödrös etetés is ugyanolyan sikeres lehet, mint a cumisüveges táplálás.

A vödrös táplálás fő előnye a könnyebb kezelhetőség. Egyszerűbb és gyorsabb a tisztítási eljárás, a helyszínen tölthető (ez előny a nagy gazdaságok számára) és a szezonális igényeknek megfelelően drasztikusabb változást tesz lehetővé a tejhelyettesítő szilárd anyagok esetében. Ezenkívül a borjú hozzászokik ahhoz, hogy a fejét egy zárt tartályba tegye, ugyanoda, ahol a száraz takarmány is megtalálható a tejes vödör mellett. A WattAgNet szakértője, Ioannis Mavromichalis szerint ez önmagában is elég fontos, mivel gyorsabb növekedést tesz lehetővé, mivel a borjú gyorsabban válik kérődzővé, ami lehetővé teszi a korábbi elválasztást.

Forrás: WattAgNet, 2019.január 28.