Csökkenő nyereséggel, de egyre több sajtot termel Hollandia

Csökkenő nyereséggel, de egyre több sajtot termel Hollandia

A holland sajtgyártás rendkívüli növekedést mutat 2012 óta, felülmúlva az északnyugat-európai fogyasztás visszafogott növekedését. Ez csökkenti a nyereséget és gyengíti a sajttermelők pozícióját az ellátási láncban – írja a Rabobank jelentése. 2022-re közel 930 000 tonnára nőhet a holland sajttermelés a nyerstej-import növekedésének és a feldolgozókapacitás bővülésének köszönhetően. A holland tejtermelés 2012 óta 2,7 millió tonnával nőtt, 2016-17-ben ért a csúcsra 14,3 millió tonnával, majd 2018-ban visszaesett 13,9 millióra, és várhatóan a következő években is a 14 millió tonnás szint közelében marad. A holland tejfeldolgozóknak azonban más lehetőségek is rendelkezésükre állnak a tej és tejtermékek EU-n belüli szabad kereskedelme miatt. Így a holland határhoz közeli német és belga régiók további 8-12 millió tonna tejjel tudnak hozzájárulni a holland tejfeldolgozáshoz. Ami a piacot illeti, a hazai fogyasztás mintegy 40%-át szívja fel az éves sajttermelésnek, és ez várhatóan a következő években is így lesz a Rabobank szerint. Az export körülbelül fele Németországba és Belgiumba irányul, így elmondható, hogy a holland sajt 75%-a a holland határtól legfeljebb 500 km-es körzetben kerül elfogyasztásra. Az Európán kívüli legnagyobb sajtexport célország Japán, amellyel 2019 februárjától szabadkereskedelmi egyezmény könnyíti meg az EU-s országok kereskedését, ami várhatóan a sajtexportra is jó hatással lesz – jegyzi meg a jelentés.

Forrás: dairyglobal.net, 2019. április 9.