Előnyös a lóheréből származó fehérje a sertések számára

Az Aarhusi Egyetem kutatói SuperGrassPork projekt keretében takarmányozási kísérletet végeztek bio sertésekben. A projekt célja az volt, hogy megvizsgálja, hogy reagálnak a sertések arra, ha a hagyományos fehérje egy részét (5-10-15%-át) helyben termesztett lóheréből kivont fehérjével helyettesítik az összetett takarmányban. A dózis-válasz összefüggések azt mutatták, hogy a sertések jól teljesítenek akár 15% lóhere eredetű fehérjével a takarmányadagban. A három kísérleti és a kontroll csoport között nem volt különbség a sertések súlyában, növekedésében, takarmányfelvételében és -hasznosításában. Ez azt jelenti, hogy a takarmány íze nem befolyásolta a sertések hajlandóságát a takarmány elfogyasztására, és a tápanyagokat minden takarmánytípusban egyenlően használták fel.

Ezenkívül a kísérlet során egyik csoportban sem észleltek egészségügyi problémát. Ami a vágás utáni értékeket illeti, a 15%-os csoport színhús aránya jelentősen magasabb volt a többi csoporthoz képest, az omega-3 zsírsavak aránya a lóhere mennyiségével arányosan nőtt a kísérleti csoportokban, a hús ízét és textúráját illetően pedig nem volt megfigyelhető különbség.

Forrás: pigprogress.net, 2020.02.27.