Erősebb sertések alga eredetű β-glükánnal

Alga eredetű β-glükán

Ideális esetben egy malac E. coli megebetegedése során a fertőzés egy erős immunválasz hatására megáll, majd gyors visszatérés következik a normális növekedéshez. Az alga eredetű β-glükán segíthet ebben.

A β-glükánok a természetben gombák, algák és baktériumok sejtfalának alkotóelemeként is előforduló poliszacharidok, amelyek közül némelyek immunerősítő és daganatellenes tulajdonságokkal bírnak. Jelenleg a kereskedelemben kapható β-glükánok többsége élesztőből származik, míg a sertésekben az alga eredetű β-glükánról korlátozottak a kutatási eredmények. Az Euglena gracilis algákból kivont β-glükánokat (1,3)-glikozid kötések kötik össze, és paramilonként osztályozzák.

A Journal of Animal Feed Science and Technology folyóiratban publikált kutatás célja az Euglena gracilis algákból származó β-glükán hatásának vizsgálata volt hasmenésre, bél permeabilitásra és F18 E. coli-val fertőzött elválasztott malacok immunválaszaira.

A Kaliforniai Egyetem Davis campusának Sertés Oktatási és Kutatási Központjában zajló kutatás során kiválasztottak 36 db nagyjából egyforma (7,69 ± 0,77 kg) testsúlyú 21 napos malacot, egyenlő arányban nőstényeket és kasztrált hímeket. A kísérletben használt kocák és malacok nem kaptak E. coli elleni vakcinákat, antibiotikum injekciókat vagy antibiotikumokat malactápba keverten. Az elválasztás után minden sertést véletlenszerűen három étrend-kezelés egyikébe soroltak:

  1. komplex malacnevelő táp, mint kontroll étrend
  2. komplex malacnevelő táp, amely 54 mg/kg (kis dózis) alga eredetű β-glükánt tartalmaz
  3. komplex malacnevelő táp, amely 108 mg/kg (nagy dózis) alga eredetű β-glükánt tartalmaz

Az összes étrend megfelelt a malactáplálás jelenlegi irányelveinek. Porlasztva szárított plazma, antibiotikumok és cink-oxid nem szerepeltek az étrendben. A kísérletben alkalmazott β-glükán a ProGlucan™ volt (szárított Euglena gracilis alga), amelynek gyártója az amerikai Algal Scientific, a Kemin része. A termék körülbelül 50% β-glükánt tartalmazott, amelyből 95% β-1,3-glükán volt. 5 napos adaptáció után az összes sertést 3 ml F18 E. colival orálisan beoltották 3 egymást követő napon át.

A kísérlet eredményei azt mutatták, hogy a nagy dózisú β-glükán csökkentette a hasmenés gyakoriságát (29,01% vs. 17,28%) a teljes kísérleti időszakban. Az alga eredetű β-glükán körülbelül 108 mg/kg táplálékkiegészítése enyhítette az F18 E. coli fertőzött sertések hasmenését a bél integritásának fokozásával. Az algákból származó β-glükán táplálása szintén fokozta a gazdaszervezet immunválaszát az E. coli fertőzéssel szemben. A β-glükán termék stimulálta a T-sejtek aktiválódását és csökkentette a gyulladást, ezzel felgyorsíthatja a sertések felépülését az E. coli fertőzésből. Az algákból származó β-glükán használata tehát elősegíti az elválasztott sertések egészségét és növeli a sertéshús-termelők jövedelmezőségét, mivel csökkenti az antibiotikumok takarmányban történő felhasználását.

Forrás:All About Feed, News 2019.január 25.