Főként a tehén belső ritmusától függ a tejhozam

Főként a tehén belső ritmusától függ a tejhozam

Az amerikai Penn State Egyetem kutatói megállapították, hogy a tejelő tehenek által termelt tej mennyiségét és összetételét inkább a belső, éves biológiai ritmusok szabályozzák, mint az olyan környezeti tényezők, mint a hő vagy a páratartalom. Az intézmény kutatói több mint egy évtizede tanulmányozták az ország különböző állományainak termelési nyilvántartásait. Noha a szarvasmarhatartók régóta felismerték a tej összetételének váltakozását – télen magasabb tejzsír- és fehérjekoncentráció, nyáron pedig alacsonyabb –, a tejhozam- és összetétel ritmusát eddig nem tudták pontosan meghatározni. Korábban azt gondolták, hogy a tehenek egyszerűen reagálnak a környezeti tényezőkre a tej mennyiségének és összetételének változásával, a mostani kutatás azonban azt sugallja, a tehén fiziológiájában a fotoperiódussal, vagyis a napfényes órák számával összefüggő, kiszámítható változások vannak, amelyek a tejtermelés periodikus változását eredményezik. „Az éves tejtermelési ritmus pontosabb számszerűsítésével a gazdálkodók láthatják, mikor mit várhatnak el teheneiktől, így optimális gazdálkodási stratégiát alakíthatnak ki. Ez az igazi jelentősége a Penn State kutatási eredményeinek” – mondta Kevin Harvatine, a kutatócsoport vezetője.

Forrás: dairyglobal.net, 2019.07.23.