Jót tesz a tojássárgájának a brokkoli

Brokkoli

A brokkoli emberi fogyasztásra nem használt szárából és leveleiből készült táplálékot vezettek be a Kaliforniai Egyetem Davis campusának kutatói a kísérletükben szereplő szárnyasok számára, amelyről bebizonyosodott, hogy javítja a baromfi táplálkozási sűrűségét és mélyíti a tojássárgája színét.

A brokkoli betakarítása során a növény emberi fogyasztásra szánt virágját elkülönítik a szárától és a leveleitől – a növény mintegy 75%-ától –, amelyeket visszaforgatnak a talajba. A növény vitaminokban, kalciumban, antioxidánsokban gazdag, valamint színezőanyagokban, karotinoidokban is. Különösen ez utóbbiak érdekelhetik a tojástermelőket, mivel a brokkoliban sárga, narancssárga vagy mélyvörös színű anyagok a tojássárgája sárga-narancssárga színét mélyíthetik.

Egy kezdeti kutatás során viszonylag nagy arányban brokkolit adtak a kutatásban szereplő állomány kukorica-szója étrendjéhez. A hagyományos étrendet folytató kontrollcsoporthoz képest semmilyen standard jellemzőben nem volt tapasztalható statisztikailag szignifikáns eltérés. A brokkoliban előforduló glükozinolát káros hatását nem tapasztalták, emellett a tojássárgája színértéke „szignifikánsan magasabb” volt. A kutatók megjegyezték, hogy a brokkoli baromfitáplálásban betöltött szerepét további, nagyobb mintán végzett kísérletekkel kell még igazolni.

Forrás: All About Feed, News 2019. február 27.