Kikerültek a tejtermékek a kanadai táplálkozási útmutatóból

Tejtermékek

Három éves konzultációt követően elkészült Kanada legújabb hivatalos táplálkozási ajánlása. A szarvasmarhatartók megdöbbenve tapasztalták, hogy a tejtermékek kikerültek az ajánlott élelmiszerek csoportjából, és az ajánlás a húsfogyasztást is csökkentené.

Az ajánlás a tápanyagdús nyersanyagok, ételek fogyasztására buzdít. A javaslat szerint a tányér felét zöldségek és gyümölcsök, negyedét teljes értékű gabonafélék (teljes kiőrlésű kenyér és tészta, bulgur) kellene, negyedét fehérjedús alapanyagok hogy alkossák. Ez utóbbi csoporttal kapcsolatban megjegyzi, fehérjeforrásként részesítsék előnyben a növényi eredetű táplálékokat. Ezzel, bár nincs kimondva, hogy egészségtelen élelmiszernek tartja a tejet, a 2007-es ajánláshoz képest jelentősen csökkent a fogyasztásra javasolt mennyisége. A fehérjeforrások kísérőfotója magvakat, hüvelyeseket, tofut és halat ábrázol, a tejtermékeket csak egy pohár natúr joghurt képviseli.

Egyértelmű, hogy ez a legfrissebb ajánlás már a növényi alapú táplálkozás felé irányítja az embereket. Ginette Petitpas Taylor, kanadai egészségügyi miniszter elmondta: „Biztosítani szeretnénk, hogy a kanadaiak a legjobb információkhoz jussanak a táplálkozási útmutatóval, a legújabb, az élelmiszeripar által nem befolyásolt tudományos eredményeken alapuló információkhoz.”

Épp az ajánlás tudományosságát kérdőjelezik meg sokan. „A tejtermékek táplálkozási előnyeit alátámasztó tudományos bizonyítékok, például a csontok egészségének megőrzése, és a krónikus betegségek megelőzése tekintetében erősebbek, mint valaha, és az új bizonyítékok egyre csak halmozódnak” – mondta Isabelle Neiderer, a Kanadai Tejtermelők Szövetségének (DFC) táplálkozási és kutatási igazgatója, majd kiemelte: „a kanadai lakosság körében leginkább hiányzó nyolc tápanyag közül hat, nevezetesen a kalcium, magnézium, cink, A-vitamin, D-vitamin és kálium is megtalálható a tejtermékekben”.

A kanadai tejtermelőket a közelmúltban egy másik „csapás” is érte, ugyanis a kormány aláírta az új USA-Mexikó-Kanada szabadkereskedelmi egyezményt (USMCA), amely hozzáférést biztosít az amerikai termelők számára a kanadai tejpiac 3,6%-ához.

Forrás: Dairy Global, Background 2019. február 27.