Költsége jelenti a legnagyobb gátat a laborhús előtt

Költsége jelenti a legnagyobb gátat a laborhús előtt

A laboratóriumban termelt hús a hívei szerint egészségesebb és fenntarthatóbb, mint a hagyományos állati fehérjék. Ugyanakkor a sejtnövekedéshez szükséges tápközeg – egy elhanyagolhatatlan összetevő – költsége továbbra is az egyik legnagyobb akadályt jelenti a termék fogyasztókhoz történő eljuttatása során. „A jelenleg használt közegek nagy része gyógyszerészeti minőségű, ezért drága is” – mondta Patrick Suthers, a Pennsylvania State Egyetem vegyészmérnöki posztdoktori munkatársa. Elég arra gondolni, hogy az első teljesen laboratóriumi körülmények között tenyésztett húsból készült hamburger 280 000 dollárba került. Suthers kutatásában egy új módszert, a genom méretű metabolikus modellezést javasolja. Számítógépeket használ annak meghatározására, hogy a gének hogyan termelnek fehérjéket egy adott szervezetben, például csirkékben. Ezek az adatok felhasználhatók ezután a sejtekhez legjobban illeszkedő tápanyagok meghatározására, segítve a kutatókat a legolcsóbb olyan tápközeg megtalálásában, amely még mindig megfelel a növekvő sejtek anyagcsere-igényeinek.

Forrás: wattagnet.com, 2020.06.01.