Lucernaszéna hatása a húsminőségre, takarmányfelvételre és a növekedésre húsmarháknál

Lucernaszéna hatása a húsminőségre, takarmányfelvételre és a növekedésre húsmarháknál

Egy spanyol kutatócsoport a közelmúltban a Journal of Animal Science folyóiratban publikálta eredményeit kutatásának, amelyben 19% lucernaszénával kiegészített takarmánykeverék húshasznú üszők takarmányfelvételére, átlagos napi növekedésére és húsminőségére gyakorolt hatását vizsgálták. A kísérletben 24 szimentáli üszőt (kezdeti testsúly 235,6 ± 4,19 kg) 4 testsúlycsoportba osztották, majd véletlenszerűen két étrendi csoportba sorolták őket. Az első, kontroll csoportban a takarmánykeverék 10% árpaszalmát, a másodikban 19% lucernaszénát tartalmazott. A kísérleti időszak 28 napig tartott, a méréseket az utolsó héten végezték el. A teljesítmény ellenőrzését követően az üszőket a megfelelő étrend szerint etették, amíg az egyes testsúlycsoportok elérték az átlagosan 400 kg-os célértéket. A takarmányfelvétel és az átlagos napi növekedés nagyobb volt a lucernaszénás takarmány esetében (9,5 vs. 8,4 kg/nap és 1,45 vs. 1,29 kg/nap). Az étrend nem volt hatással a vágási százalékra, zsír színére, a pH-értékre, a hús színére vagy a hasított hús osztályozására. Képzett minősítők értékelték az elkészített húsokat, melyek nem különböztek keménység, rágósság, szaftosság, illat, íz és az általános elfogadhatóság tekintetében, és nem volt szignifikáns különbség a Warner–Bratzler nyíróerő értékei között sem. Összességében elmondható, hogy a lucernás takarmánykeverékkel táplált üszők nagyobb táplálékfelvételt és átlagos napi növekedést, mint az árpás keverékkel tápláltak. Ez az extra lucernamennyiség azonban nem volt elegendő ahhoz, hogy az ilyen étrend szerint táplált üszők hasított és elkészített húsában lényeges változást okozzon.

Forrás: Journal of Animal Science, Volume 97, Issue 5, May 2019, Pages 2076–2086