Milyen hatással lesz a COVID-19 a világ takarmánytermelésére?
Az év eleji biztató kilátások ellenére a csomagolóüzemek bezárásának és más COVID-19-hez kapcsolódó tényezőknek, mint például az állatok levágásának a hatása kétségkívül rányomja majd a bélyegét az éves takarmány-előállítási volumenre – írja a Feed Strategy folyóirat körképében. „Mind a hús, mind a takarmány ellátási lánc lelassulása, továbbá a húsipari termékek alacsonyabb fogyasztása minden bizonnyal csökkenteni fogja a takarmányfogyasztást a következő 6–12 hónapban. Mint ilyen, az általános kereslet és a takarmány-előállítás lelassulását eredményezi” – mondja Dipak Roda, az Enzyme Innovation üzletfejlesztési igazgatóhelyettese. A szakértők véleménye eltér azzal kapcsolatban, hogy mikor stabilizálódik az ágazat. Egyesek szerint a negyedik negyedévre újra visszatér minden a megszokott kerékvágásba, míg mások elhúzódó felépülésre számítanak. Ebben az állattenyésztők számára nehéz helyzetben a takarmányipari értékesítési képviselők, a tanácsadók és a táplálkozási szakemberek szerepe megváltozott. A gyorsabb növekedési ütemről és a megnövekedett termelékenységről a fókusz áthelyeződött az állatok hosszú távú egészségének fenntartására, különösen a tenyészállatoknál. Összességében a takarmányipari szereplők optimisták a takarmány-előállítás kilátásaival kapcsolatban és készek elfogadni a pandémiás időszak során tanultakat a hosszú távú hatékonyság és az ellátási lánc fejlesztése érdekében.
Forrás: feedstrategy.com, 2020.06.15.