Probiotikus élesztő a tejelő tehenek jobb reprodukciója érdekében

A probiotikus élesztő hatása a tejelő teheneknél

Egy francia kutatócsoport által elvégzett új kutatás a probiotikus élesztő hatását vizsgálta a tejelő tehenek tenyésztési teljesítményének javítására. A terepi vizsgálat megerősítette, hogy az élesztő hatása a tehenek takarmányoptimalizálására a reprodukciós teljesítményüket is javítja.

Európában az élő élesztők, mint probiotikumok, a takarmányadalékok szabályozási hatálya alá tartoznak. Ez a jótékony mikroszkópikus gomba, amelyet évszázadok óta alkalmaz a sütő- a sör- és a boripar, az utóbbi időben az emberi és állati táplálkozásban és egészségügyben is megjelent. Rendszerint élő formában kerülnek forgalomba, és nagy mennyiségű élő sejtet tartalmaznak (>109 CFU/g, CFU=telepképző egységek száma). A magas energiatartalmú étrenden tartott állatok esetén, ahol fennáll a bendőacidózis veszélye, az élő élesztőről ismert, hogy a bendő pH-jának stabilizálásával javítja a takarmányhasznosítást.

Ugyanakkor eddig kevés kutatást végeztek az élesztő tejelő tehenek reprodukciós teljesítményére gyakorolt hatásáról, bár a takarmányból származó energia és fehérje hatékony felhasználása meghatározó tényező a nagyteljesítményű tejelő tehenek reprodukciójának javításában. Továbbá, bár konszenzus van az élő élesztő táplálkozási hatásairól a tejtermelésben, a tenyésztési teljesítményre gyakorolt következmények nem világosak.

A vizsgálathoz 15 tejtermelő gazdaságot választottak ki Franciaország Hauts-de-France régiójából, amelyek mindegyike mesterséges megtermékenyítést használt. Befogadási kritérium volt, hogy legyen legalább 40 tejelő tehén, amelyek nem fogyasztottak probiotikumokat a vizsgálat előtti két évben. A tehenek 5 g/tehén/nap probiotikus táplálékkiegészítést kaptak élesztő formájában a napi tápba keverten. A kutatás 13 hónapig tartott: egy 4 hetes alkalmazkodási periódussal kezdődött, mivel a probiotikus élesztő hatása általában 3 héten belül jelentkezik az állatokban, majd egy éves megfigyelési időszak következett.

A vizsgálat megerősítette, hogy az élesztő hatása a tehenek takarmányoptimalizálására a reprodukciós teljesítményüket is javítja. Az élő élesztővel történő napi táplálékkiegészítés alkalmazása 14 gazdaságban egy év alatt jelentősen, 4 százalékponttal javította a sikeres mesterséges megtermékenyítések arányát, és 5 százalékponttal a sikeres első mesterséges megtermékenyítések arányát. A vemhesüléshez szükséges átlagos mesterségesmegtermékenyítés-számot a kutatás időszaka alatt 3,1-ről 2,7-re sikerült levinni. Ezzel párhuzamosan ezeknek az állatoknak a zsír- és fehérjehozama is javult a két időszak között, ami azt mutatja, hogy lehet egyszerre javítani a tej teljesítményét és fenntartani egy hatékony reprodukciós rendszert.

Forrás: Dairy Global, Background, 2019. február 12.