Rovarzsír: új összetevő a baromfi- és sertéstakarmányokban

A rovarok elsősorban magas fehérjetartalmukról ismertek, ugyanakkor gazdagok lipidekben és más hasznos összetevőkben is. Az egyik ilyen fontos komponens a rovarzsír, amely fizikai tulajdonságait tekintve nagyon hasonló a kókuszolajhoz, és az utóbbi időben felkeltette a takarmánygyártók érdeklődését, mivel aktív összetevőket, például laurinsavat tartalmaz – írja a Feed Strategy szaklap.

A rovarzsír több mint 40%-os koncentrációban tartalmazza a természetes antimikrobiális szerként ismert laurinsavat, amely kedvező hatással van a bél mikrobiomjára, aktív a gram-pozitív baktériumokra, és ellenőrzés alatt tartja a gram-negatív baktériumokat.

Maye Walraven, az Innovafeed francia rovartermelő cég üzletfejlesztési vezetője a lapnak elmondta, hogy kutatásaik bizonyítják, hogy a rovarzsír sikeresen felhasználható az egészségi tulajdonságok javítására akár 2%-ig a kocatakarmányban, akár 1-4%-ig a malacok takarmányában, és esetlegesen a hízósertések takarmányában is. Baromfi esetében 0,2-0,5% javasolt az előnevelés során, 0,2-1% az utónevelés során és 2% a befejező szakaszban.

Forrás: feedstrategy.com, 2020.02.05.