Skócia elhatározta, hogy felszámolja a PRRS-t

A PRRS felszámolása a sertéstenyésztésben

A skót sertéságazat teljes összefogást hirdetett a PRRS, vagyis a sertések reprodukciós zavarokkal és légzőszervi tünetekkel járó szindrómája ellen, amely évente 3 milliárd fontjába kerül az ágazatnak – számolt be a Farm Journal’s Pork. A betegség először 1992-ben ütötte fel a fejét Skóciában, és 27 év kellett a nemzeti szinten megfogalmazódó összefogáshoz.

„A PRRS felszámolása Skóciában kétségtelenül javítaná a sertések egészségét és jólétét a betegségek és halálozások számának csökkentésével” – mondta Grace Webster, a Minőségi Skót Húsért (QMS) munkacsoport elnöke. „Mivel a PRRS-es sertéseket másodlagos fertőzések érik, a vírus megszüntetése segítene csökkenteni az antimikrobiális szerek használatát, és azokat az eseteket is, amikor megtiltják a levágást krónikus egészségügyi problémák, pl. mellhártyagyulladás miatt.”

A legújabb kutatások azt mutatják, hogy jelenleg a skót állományok 40%-át érinti a PRRS, amely a becslések szerint kb. 80 font kárt okoz kocánként, 3,5 fontot levágott állatonként, és mintegy 40 000 font kárt egy átlagos 500-as állományban éves szinten.

A sertéstenyésztők, állatorvosok, gyógyszeripari cégek, sertésszakértők és ipari szervezetek mind együtt dolgoznak a betegség megszüntetésén. Kezdésképpen Inverness városa környékén a SAC Inverness epidemiológiai csapata feltérképezte a betegséget, minden egyes telephelyet, egységtípus, méret és PRRS státusz alapján. A második fázisú vizsgálat hamarosan megkezdődik annak meghatározására, hogy a fertőzött egységekben milyen törzsek vannak jelen, és meghatározzák, hol kell erősíteni a biológiai biztonságot.

Webster azt mondta, hogy a skót gazdaságokból származó vírusizolátumok, amelyek DNS-szekvenciájával rendelkeznek, régiónként különböznek. Úgy véli, hogy a vírus felszámolása gyorsan megvédi a skót állományt a magas patogenitású törzsek kialakulásától. A felszámolási projekt várhatóan három-öt évig tart.

Forrás: The Pig Site, 2019. február 27.