Csak óvatosan a lóbabbal

Csak óvatosan a lóbabbal

Az importfehérjék gyakori áringadozása miatt a tejtermelők más nyersanyagokat keresnek, és olyan hazai termesztésű alternatívákkal egészítik ki a tehenek étrendjét, mint például a lóbab. A fő probléma a lóbabbal azonban, hogy viszonylag mérsékelt a nyersfehérje tartalmához (280 g/kg szárazanyag), meglehetősen magas keményítőtartalom (400 g/kg) párosul. Az észak-ír Agri-Food and Biosciences Institute kutatásában a kockázatmentesen adható lóbabmennyiséget igyekeztek meghatározni. Kísérletükben 70 laktáció korai szakaszában lévő tehenet osztottak be véletlenszerűen három csoportba. A három csoport étrendje a koncentrátum összetételében különbözött: 0, 35 vagy 70 százalékban tartalmazott lóbabot (ami napi nulla, 4,2 vagy 8,4 kg mennyiséget jelentett).

Az eredmények azt mutatták, hogy a tejelő tehenek képesek voltak a naponta 8,4 kg lóbabot tartalmazó étrendet is fogyasztani, anélkül, hogy az negatív hatással lett volna a tápanyagfelvételre. Ez arra utal, hogy a babban lévő „tápanyagfelszívódást gátló anyagok” nem gyakorolnak olyan nagy hatást a bevitelre, mint korábban gondoltak. Ami a termékenységet illeti, itt már komoly teljesítménycsökkentést tapasztaltak a 8,4 kg-os csoportnál a másik két csoporthoz képest. A lehetséges kockázatok elkerülése érdekében az intézet azt javasolja, hogy a tejelő tehenek napi lóbabfogyasztása ne haladja meg a 4-5 kg-ot.

Forrás: dairyglobal.net, 2019. április 4.