Fontos az újszülött borjak bőséges vízellátása

Fontos az újszülött borjak bőséges vízellátása

A víz létfontosságú tápanyag az állatok számára, ezért ajánlott az ivóvíz biztosítása közvetlenül a borjú születése után. A vízellátás a kezdetektől fogva pozitív hatást gyakorolhat a tejfelvételre – bizonyította az Iowa State University friss kutatása. Az amerikai tejtermelők átlagosan 17 napot várnak, míg először ivóvizet kínálnak az újszülött borjaknak.

A fő oka annak, hogy a termelők vonakodnak az újszülött borjaknak vizet kínálni, az a feltételezés, hogy hasmenést okoz. Ezért a borjak a vizet tej vagy tápszer formájában veszik magukhoz, és a termelők többsége szerint ez elegendő. A kísérletben 30 Holstein üsző borjat vizsgáltak véletlenszerűen két csoportba osztva, melyek közül az első közvetlenül a születéstől kezdve (W0 csoport), a másik csak a 17. naptól kezdve kapott ivóvizet (W17 csoport). A naponta vizsgált paraméterek között volt az ivóvízfelvétel, a startertáp- és tejfelvétel, hetente mérték a testsúlyt és a csípőmagasságot, valamint vér- és székletmintákat is elemztek.

A két csoport startertápfelvétele közel azonos volt, de a W0 tejfelvétele a több vízfogyasztás mellett is napi 0,285 kg-mal több volt, és a testtömeg és a szív mérete is nagyobb volt a W17 csoportnál az elválasztási időszak végén. Az ivóvíz kínálása a születéstől kezdve nem volt hatással a hasmenéses napok számára, a hasmenés intenzitására vagy a borjak vérének hematokrit és haptoglobin szintjére. Az elválasztás után (50-70 napos korban) vizsgálva a közel azonos startertáp-felvétel ellenére a W0 borjak csípőmagassága és testhossza nagyobb, takarmányhasznosítása eredményesebb volt a W17 csoportnál. A kutatók szerint az ivóvíz pozitív hatásainak fő oka, hogy a tejjel ellentétben, ami közvetlenül az oltógyomorba jut a nyelőcsővályú reflexnek köszönhetően, a víz végighalad az egész emésztőrendszeren, ezért stimulálja bendő fejlődését, és elősegíti a későbbi takarmányhasznosulást.

Forrás: dairyglobal.net, 2019. április 9.