Szigorítanák a szalmonella célértékeit az EU-ban

Szalmonella

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerint a felére lehetne csökkenteni a szalmonellafertőzéseket a tojótyúk tartó telepekre vonatkozó szabályok szigorításával.

Az Európai Unió országainak jelenleg 2 százalékra kell csökkenteniük a szalmonella bizonyos fajtáival fertőzött tojóállományok arányát. Az EFSA szakértői úgy vélik, hogy ha ez a célérték 1 százalékos lenne, akkor a tojótyúkok által továbbított emberi szalmonellózis esetek száma 50 százalékkal esne vissza.

A hatóság azt is javasolja, hogy módosítsák a szalmonellatípusokat, amelyekre vonatkozik a csökkentési célérték a tenyésztyúkoknál, hogy tükrözzék az emberi egészséget érintő, általánosan jellemző törzsek változásait.

A közlemény a tartásmód szerepét is említi, ugyanis ketreces tartás esetén jóval magasabb a szalmonella szintje, mint az alternatív tartásmódok (mélyalmos, szabadtartás, bio szabadtartás) esetén, bár ezt tudományos kutatásokkal még nem igazolták. A hatóság szerint a nagyobb állománysűrűség, a nagyobb méretű telep és stressz növeli a szalmonella előfordulásának, fennállásának és terjedésének mértékét a tojótyúk állományokban.

A szalmonellózis az EU-ban a campylobakteriózis után a második leggyakrabban előforduló élelmiszer okozta betegség. 2017-ben a tagállamok 91 662 emberi előfordulást jelentettek.

Forrás: Poultry World, Health,  2019. február 25.