Táplálás már a tojásban is

Táplálás már a tojásban is

A termelékenység növekedésével és a magas takarmányhasznosítású tojók elterjedésével az embriók és a fiatal csibék tápanyagigénye az elmúlt évtizedekben megváltozott. A korai táplálás az egyik legújabb sikeres módszer az embriók és a frissen kikelt csibék táplálására a bél egészsége, a kedvező bél mikrobiom, jobb immunitás és összességében a javuló növekedési teljesítmény érdekében. Ezzel foglalkozik a Hawaii Egyetem kutatóinak a Frontiers in Veterinary Science című folyóiratban megjelent cikke.

A korai tápláláshoz jelenleg használt anyagok közé tartoznak a probiotikumok, a prebiotikumok, az exogén enzimek, az aminosavak, a hormonok, a vakcinák és a gyógyszerek. Az embriók illetve csibék korai táplálása ezekkel a tápanyagokkal és kiegészítőkkel javítja a teljes emésztőrendszer fejlődését, a növekedés ütemét és a takarmányhasznosítást, csökkenti a kelés utáni mortalitást és morbiditást, elősegíti a hasznos bél mikrobiom kifejlődését, javítja az immunrendszert és a bélben lévő antigénekre adott reakciót, csökkenti a csontváz fejlődési rendellenességeinek előfordulását, valamint növeli az izomfejlődést és a mellhús hozamát.

Az in ovo technológia folyamatos fejlesztése és továbbfejlesztése új lehetőségeket teremtett a perinatális táplálás számára, új kihívásokat és lehetőségeket teremtve a táplálkozási szakemberek számára a baromfitenyésztés optimalizálása érdekében. A fontos tápanyagok amnionba való in ovo injektálása új módszer a kulcsfontosságú étrend-összetevők embriókba történő táplálására. Az in ovo táplálás felgyorsítja a fejlődést, javítva az újszülött csibe táplálkozási állapotát.

A cikk szerzői megjegyzik, hogy az in ovo táplálás technikáját illetően további finomhangolásra van szükség a kereskedelemi léptékben történő felhasználás érdekében. Szintén fontos az embrionális fejlődésnek, az anyagcsere folyamatoknak, és annak a pontosabb megértése, hogy a korai táplálás miként befolyásolja az egyes teljesítményért, bélegészségét, és az általános egészséggel kapcsolatos tulajdonságokért felelős géneket.

Forrás: poultryworld.net, 2019. június 17.