Tovább fejlődött a sertés reprodukciós zavarokkal és légzőszervi tünetekkel járó szindrómájának diagnosztikája

Sertések diagnosztikája

Széles körben elfogadott, hogy a sertés reprodukciós zavarokkal és légzőszervi tünetekkel járó szindróma (PRRS) vírusa kényelmesebben, hatékonyabban és olcsóbban vizsgálható nyálból vett mintával, mint vérvizsgálattal. Az orális folyadékminta levétele kényelmes ugyan, de gyakran erősen szennyezett takarmánnyal, széklettel vagy környezetből származó szervetlen anyagokkal. A minták „megtisztítása” centrifugálással vagy szűrésssel nem bizonyult hatékonynak.

A probléma megoldására Luis Rodriguez, az egyesült államokbeli Plum Island Animal Disease Center kutatója azonosított egy koaguláns készítményt, amely kompatibilis az antitesttel és polimeráz-láncreakcióval (PCR). Az előzetes eredmények azt mutatják, hogy ez a készítmény segíthet a részecskék orális folyadékmintákból való eltávolításában, a minta mintavételi jellemzőinek javításában (pipettázás), az antitest kimutatásban, a ribonukleinsav kimutatásban, és a helyszíni alkalmazásban.

A kutatás célja, hogy hatékonyabb, hatásosabb, olcsóbb módszert biztosítson a PRRS vírus és más, a világ sertésállományát érintő, gazdaságilag jelentős fertőző ágensek megelőzésére, ellenőrzésére vagy megszüntetésére.

Forrás: Journal of Swine Health and Production, 2019. január és február