Új madárinfluenza kitörést jelentettek Egyiptomból

Madárinfluenza

Egyiptomban egy kacsaállományban kimutattak egy új, magas patogenitású madárinfleunza (HPAI) vírustörzset. Egy rutinellenőrzés során bukkantak a HPAI H5N2 változatára egy kacsatelepen. Az Egypt Today szerint ezt az altípust most először észlelték az országban.

Az érintett gazdaság helyét nem adták meg, de a jelentés említi, hogy karanténintézkedéseket hoztak létre, a fertőzött és elhullott állatokat megsemmisítették, tisztítás és fertőtlenítés történt. 21 napig a telep környezetében megerősített ellenőrzés van érvényben. A fertőzés forrása bizonytalan, de a jelentés szerint nem „az elővigyázatossági szabályok be nem tartása” okozta.

Mona Mehrez mezőgazdasági miniszterhelyettes emlékeztette a baromfitermelőket azon kötelezettségükre, hogy a madaraikat eladás előtt be kell vizsgáltatni. Azt is elmondta, hogy a H5N1 altípus ellen meglévő vakcinák hatékonyak az új változat ellen. Egyiptom mezőgazdasági minisztériuma a vírusra, mint a „H5N2 madárinfluenza új törzsére” és nem a H5N1 változat mutációjára hivatkozik.

A madárinfluenza különböző vállfajai a világ más pontjain is megjelentek. Namíbiából és Indiából elhullott vad madarakból jelentettek új eseteket, míg Dániában a vírus alacsony patogenitású fajtájának megjelenését jelentették az elmúlt hónapban

Forrás: WattAgNet  2019. március 6.