Új technológia a fertőzések elkerülésére baromfivágás és –feldolgozás közben

Új technológia a fertőzések elkerülésére baromfivágás és –feldolgozás közben

Az élelmiszerek okozta szalmonella és campylobakter fertőzések arányának csökkentése továbbra is elsődleges feladat világszerte. 2016-ban több mint 356 000 zoonózist jelentettek az Európai Unióban, amelyek döntő többsége campylobakterózis (246 307) és szalmonellózis (94 530) volt. A norvég DECON SFS vállalat bejelentette, hogy egy olyan fertőtlenítő egységet állított elő, amely a patogén baktériumok több mint 99%-át képes eltávolítani a baromfi vágása és a hús feldolgozása során. Nyolc évvel a kísérletek megkezdése után a cég elkészítette a Deconizer (TRL6-7) készüléket. A hidrotermális bakteriolízis (HTB) technológiáján alapuló berendezés túlhevített gőzt használ nagy elektromágneses mezővel kombinálva, amely feltölti a gőz részecskéket, és odairányítja azokat a hús felületéhez, megsemmisítve a baktériumok 99%-át. A termék egyedisége abban rejlik, hogy úgy csökkenti a hús szennyezettségét, hogy nincs hatással a megjelenésére, ízére, szagára vagy színére, és meghosszabbítja a termékek eltarthatóságát.

Forrás: poultryworld.net, 2019. július 24.