Változóban a globális szójapiac

Szója

Az Egyesült Államok korábban Kína legfőbb szójabab-szállítója volt, azonban a kereskedelmi háború megszüntette a szójabab exportját az USA-ból Kínába – írja új szójapiaci jelentésében a holland ABN Amro bank. A fő beszállítók változásai következtében megváltozott a globális kereskedelmi forgalom és a globális szójapiac szerkezete. Kína a szójabab legnagyobb részét Latin-Amerikából vásárolja, amely kontinens az elmúlt években erőtelje előrelépést tett a szójapiacon.

2018 áprilisában Kína bejelentette, hogy vámot vet ki az Egyesült Államokból származó szójára válaszul az USA által bevezetett, Kínából származó acélra és alumíniumra vonatkozó korlátozásokra. Ennek eredményeképpen az Egyesül Államok és Kína közötti kereskedelmi vita tovább nőtt, és a szója ára a Chicagói Árutőzsdén az utóbbi tíz év legalacsonyabb szintjére zuhant (egészen 2018 közepéig). A szója kereskedelme az Egyesült Államok és Kína között nagyon gyorsan elapadt. Mindent egybevetve az USA-ból származó szójabab exportált mennyisége 2018-ban több mint 30%-kal csökkent. Kína azonban továbbra is erősen függ a külföldi szójától, mivel az ország a világ legnagyobb szójafogyasztója: a globális keresletnek közel 30%-áért felel, és a világ teljes exportpiacának mintegy 65%-át Kína veszi fel. Hogy kielégítsék szójaéhségüket, fő beszállítóként Latin-Amerika, elsősorban Brazília és Argentína felé fordultak.

Mivel az Egyesült Államokban a szója ára az elmúlt időszakban csökkent Kína gyengébb kereslete miatt, az EU több szóját vásárolt az USA-ból. A 2018-19-es gazdasági év első 27 hetében az USA-ból származó EU-s szójaimport 112%-kal nőtt az előző évhez képest. Ennek eredményeképpen 25%-kal csökkent az Brazíliából származó EU-s szójabevitel, amely ország az USA után az EU második legnagyobb szójabab szállítója. De az olyan országokból származó import, mint Kanada, Ukrajna vagy Paraguay, még erőteljesebben, átlagosan 80%-kal csökkent ugyanebben az időszakban. Nem csak a viszonylag alacsony ár volt ösztönző az EU számára, hogy több szóját vásároljon Amerikából. Az USA sokáig nehezményezte, hogy az európai szójapiac túlságosan védett az amerikai importtól. Az Egyesül Államok aggodalmainak csökkentése, az EU és USA közötti kereskedelmi feszültségek enyhítése érdekében januárban enyhültek a bioüzemanyagokra és a szójabab használatára vonatkozó szabályok. Ez megteremti az alapot az amerikai szójaimport további erősödéséhez 2019-ben.

Forrás: All About Feed  2019. február 22.