Világszerte növekszik a tej ára 2020-ban

A tej és a tejtermékek árai emelkednek, ami eljut az ellátási láncon keresztül a fogyasztókig; ez az alacsonyabb takarmányköltségekkel együtt magasabb hozamokat eredményez a tejtermelőknek – írja a Rabobank legújabb tejpiaci elemzése. Míg a világ tejtermelői a 2014-eshez hasonló árszintre való visszatérésre várnak, az évértékelő jelentés azt a problémát is felveti, hogy a fogyasztók vajon mekkora mértékű áremelkedést képesek elfogadni. A Rabobank az ellátási lánc mindkét végén bizonytalanságot érzékel. A termelők a pozitív árjelek ellenére késleltetik a terjeszkedést, attól tartva, hogy a magasabb árakat a fogyasztók nem tudják elfogadni.

A jelentés ismerteti, hogy az amerikai tejtermelés 1,3%-kal növekedett szeptemberben és októberben egyaránt. Havonta 5000 tehén került beállításra az ország fejőállományába, az egy tehénre jutó tejmennyiség szeptemberben 1,8, októberben 1,7%-kal növekedett.

Az EU tejtermelése várhatóan mérsékelten növekszik 2020-ban, a régió akadályokkal néz szembe az állomány bővítése szempontjából, például a környezetvédelmi előírások miatt. A német, a francia és a holland tejelő állomány mind csökkent 2019-ben. A Rabobank 2020-as előrejelzése szerint az EU tejtermelése 0,7%-kal növekszik, a tej ára szintén emelkedik 2020 első néhány hónapjában. A legelők helyzete és a tenyésztési feltételek 2020-ban kulcsfontosságúak lesznek az EU tejellátásának növekedéséhez.

Ami Kínát illeti, a Rabobank szerint a növekvő tejárak kedveznek az állomány és a tejtermelés növekedésének. A jelentés által előrevetített 2%-os növekedés mellett a hazai piac 2020 első felében jól el lesz látva, ezzel csökkenhet az ország importfüggősége.

Forrás: dairyreporter.com, 2019. december 19.